Doe jij wel eens iets terwijl je het niet wilt?

Heb jij dat wel eens meegemaakt, dat je iets niet wilde doen en je het vervolgens toch deed? Dat je dacht ik laat mij niet kennen, ik reageer niet, en je toch ineens (fel) reageerde. Dat jij met kracht een keuze maakte om minder te eten, om niet meer te roken, om geen alcohol meer te drinken en toch deed je het. Hoe is dit mogelijk, wij bepalen toch zelf wat wij doen?

Veel van ons gedrag is onbewust en we doen dit met veel vaardigheid. Een voorbeeld hiervan is autorijden, veel mensen rijden onbewust en toch gaat alles goed. De gedachten zijn vaak niet eens bij het autorijden. Maar hoe doe je dat, dat autorijden. Denk je nog bewust aan dat je in je spiegels moet kijken, richting aan moet geven, remmen? Nee, dit gaat allemaal automatisch, je hebt een eigen rijstijl ontwikkeld waarin je bepaalde vaardigheden hebt opgesloten. Het gaat onbewust. Kan iets in jouw rijstijl effectiever of veiliger dan merk je dit vaak niet op, of er moet iets voorvallen. 

Ook in andere dingen word je onbewust bekwaam, bijvoorbeeld in jouw gedrag en hoe jij in het leven staat. Omdat je dit altijd al zo doet identificeer je jezelf er vaak mee. Dit is gewoon hoe ik ben.

Maar hoe ontstaat dit? In het leven maken wij veel dingen mee, en sommige dingen maken een diepere indruk op ons onderbewustzijn dan andere dingen. Vooral ervaringen waarbij veel emotie komt kijken slaan we krachtig op. Ons brein wil plezier beleven en pijn vermijden. De gebeurtenissen waarin pijn is ervaren wil jouw brein naar de toekomst voorkomen. Het brein ontwikkelt een overtuiging om deze pijn te vermijden. Deze overtuiging heeft bepaald gedrag tot gevolg en een hele eigen gedachten stroom volgt. 

Een voorbeeld, jij wilt minder eten maar jouw onderbewustzijn vult met eten een emotionele behoefte in. Denk je dat jij minder gaat eten? Nee hoor, je krijgt ook allerlei gedachten: doe maar gewoon, het is niet erg, jij mag ook genieten, je hebt het verdiend. Bijzonder toch?

Deze overtuigingen staan nu, op dit moment in tijd, jouw geluk in de weg door te blijven eten, de liefde uit de weg te gaan, je niet meer te binden aan mensen, mensen niet meer te vertrouwen of niet voor succes te gaan maar je klein te houden. Veilig en comfortabel.

Wat heeft bovenstaande met coaching van doen? Het is lastig, zo niet vaak onmogelijk om niet effectief gedrag bij jezelf te herkennen als dat voorkomt uit je onderbewuste. Je bent je er immers niet bewust van, want het is toch altijd al zo, die gedachten heb ik zo vaak…

Een coach herkent dit gedrag al snel, en juist die overtuigingen en gedachten die jou niet helpen, die tussen jou en je doelen staan, wil je opsporen en loslaten. Zo wil je een eigen bedrijf starten en even later staak je de activiteiten alweer. Je wilt gaan sporten maar als snel zit je weer comfortabel op de bank.

En als je altijd hetzelfde doet, bereik je steeds opnieuw hetzelfde resultaat.

Wil jij meer, wil je het anders, wil jij wel doorpakken op dat wat je echt wilt in dit leven? Neem contact met mij op voor een kennismakingsgesprek, je kunt dit doen via de website. Het kennismakingsgesprek is kosteloos en bied jou de mogelijkheid om dat waar jij tegenaan loopt uit te spreken, dan mag je voor jezelf besluiten of het tijd is voor een nieuwe koers, tijd voor verandering. Dat je besluit dat 2021 wel het jaar wordt waarin jij jouw doelen gaat behalen. Ik ben jouw coach en begeleid je bij iedere stap, je staat er niet alleen voor. 

Maak van 2021 jouw beste jaar ooit, het is tijd!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.