Hoe werkt ons bewustzijn, neem de controle terug!

Door: GreatState Coaching Den Haag
Schrijver: Brian Ploeg

Met veel plezier schijf ik vandaag een nieuw blog, dit blog gaat over mijn favoriete onderzoeksonderwerp, de ego mind oftewel ons bewustzijn! In dit blog bied ik inzichten en een tool om direct zelf mee aan de slag te gaan.

De transformaties die ik dagelijks voor mijn ogen zie gebeuren tijdens de coaching- en QHHT-sessies maken dat ik steeds dieper in de materie doordring. Waarom werken de gebruikte methodes zo goed en waarom werken andere geteste methodes niet of brengen zij niet het gewenste resultaat. Hier kan ik mij zo in vastbijten, heel interessant!

In onze levens gebeuren veel dingen in ons hoofd die ons perspectief kleuren. Waarom vinden we die ene auto mooi en die andere niet? Waarom worden we verliefd op die ene persoon en krijgen we ruzie met de andere persoon? Waarom reageren wij op een bepaalde wijze in een specifieke situatie. Iemand snijd je af op de snelweg, de één zucht en rijdt verder, een andere persoon wordt verslonden door woede met alle consequenties van dien. En dat terwijl beiden vermoedelijk tegen zichzelf zeiden: “Maak je niet druk, blijf nu rustig.” 

Dus het kan zo zijn dat wij niet willen reageren, bijvoorbeeld ontploffen als iemand iets zegt waar je boos om wordt. Je wilt niet boos worden, je wilt niet reageren. En terwijl je tegen jezelf zegt dat je tot tien moet tellen, ontplof je ineens! Het gevoel werd ineens zo sterk, je voelde al die energie door je heen razen en je kon het niet stoppen.

Of je wilt gezonder gaan eten, je was hier stellig in, en toch zat je ineens met chips op de bank. Hoe kan dit, hoe is dit mogelijk!

Hier wil ik vandaag aandacht aan besteden, eerder heb ik hier een blog over geschreven, die lees je hier: Doe jij wel eens iets wat je niet wilt: Vandaag gaan ik hier dieper op in.

Tijdens de coaching sessies los ik dit soort tegenstrijdigheden op via NLP en Hypnose technieken. Maar met welk deel van ons brein werken we tijdens de sessie, welk deel is zoveel sterker dan ons eigen zijn dat we dingen doen en voelen die we niet willen doen of voelen? Dingen die ons soms zelfs in de problemen brengen.

Veel van ons (aangeleerde) gedrag bevindt zich in ons onderbewustzijn, als een soort harde schijf staan daar lessen in opgeslagen die bepalen wie wij zijn, althans dat denk je dan. Want dat is niet wie jij nu eenmaal bent, je doet dit gedrag en dit gedrag komt voort uit het brein.

Het onderbewustzijn zit vol met dingen die we hebben geleerd en we nu onbewust kunnen uitvoeren. Dingen zoals fietsen, autorijden, op een gegeven moment denk je er niet meer over na en kan je het. Hierdoor blijft de bewuste geest beschikbaar voor andere taken.

Maar waar zit dan dat deel wat ons laat doen wat wij niet willen?

Dit mysterieuze deel van ons brein zit niet in ons onderbewustzijn, dit deel van ons brein zit in ons bewustzijn. In onze ego mind. Je kunt er zelf ook actief mee communiceren. Na het Mind Control traject ben jij gestopt met jezelf te identificeren met jouw gedachten. Je kunt je gedachten observeren, je zal soms verbaasd zijn wat er allemaal in je gedachten voorbijkomt, dat ben jij niet, dat doe je, het is gedrag. Hoe je met dit deel communiceert leer ik je aan het einde van dit blog.

De bewuste geest, het ego bestaat uit meerdere lagen, je kunt het zien als meerdere meningen over een bepaalde situatie. Deze meningen zijn ondersteunend aan wat je wilt maar soms ook niet. De intentie van de bewuste geest is altijd positief, het wil je altijd veilig houden of bijvoorbeeld verbinding bieden met anderen. Het heeft een hele specifieke kijk op hoe het dit voor jou kan bereiken.

Een voorbeeld uit de praktijk, stel je wilt graag een leuke relatie, je bent er na lange tijd weer aan toe. Ja je bent gekwetst in het verleden, dat was pijnlijk, maar je voelt je weer ok en je hebt weer vertrouwen. Je wilt dus graag weer een relatie met iemand opbouwen.

De bewuste geest, de ego mind, heeft de situatie in de relatie hiervoor als pijnlijk ervaren en zag in hoe gekwetst je was. De positieve intentie van de ego mind is nu, als zij zich niet emotioneel openstelt voor mannen dan zal zij zich niet binden en gewond raken, dus geen pijn voelen.

De vrouw ontmoet een man, zij wil zich openstellen maar voelt geen emotie bij deze man. Ze doet haar best maar ze voelt het niet. Haar gedachten vertellen haar dat deze man het niet is, ze voelt zich immers niet verliefd. De ego mind heeft ingegrepen om pijn te vermijden. 

Maar het kan nog gekker, met eenzelfde voorbeeld. Stel een man ontmoet steeds hetzelfde type vrouwen, vrienden zien allang dat het weer hetzelfde drama wordt. De man ziet niet dat hij de hele tijd op eenzelfde type persoon verliefd wordt, een type dat niet bij hem past. Hoe komt dat? De man date met het profiel wat de bewuste geest aantrekkelijk vindt, een profiel waarin een partner wordt herkend. En wat doet de bewuste geest, die biedt gevoelens van verliefdheid en de man denkt dat zij de ware is. De positieve intentie van de bewuste geest is hier het in het leven brengen van een nieuwe partner conform het door de bewuste geest gewenste profiel. De ego mind heeft jou het gevoel gegeven dat het goed zit, je voelt je immers verliefd.

Wat te doen?

Wat kan je doen? Tijdens het lezen van dit blog werd je jezelf misschien wel bewust van patronen waar je nu iets mee wilt. Heel begrijpelijk en dat is de eerste stap, het herkennen van patronen en beseffen dat het niet van jezelf is, het is niet wie je bent. Ik help je natuurlijk graag met het doorbreken van deze patronen maar ik wil je nu toch al graag iets meegeven om zelf mee te experimenteren. Zie het ook als experimenteren, ga op onderzoek uit, speel ermee.

Pak het als volgt aan:

1. Neem een gedrag in gedachten wat je doet maar niet wilt, bijvoorbeeld je wilt graag naar feestjes gaan maar als je er eenmaal bent voel je je niet op je gemak. Een duidelijk voorbeeld van je wilt het maar je brein staat het niet toe. Je voelt je misschien nerveus of je krijgt paniek aanvallen. Het ego grijpt in.

2. Ga ergens zitten waar je even niet gestoord wordt door anderen of huisdieren. Zet de muziek even uit en wees even stil. Adem een paar keer diep in en uit en ontspan zo diep je kunt, zak er maar even helemaal weg in ontspanning.

3. Nu je lekker ontspannen bent en ook je gedachten langzaam tot rust komen, zeg je hardop: Ik wil met mijn bewustzijn spreken. Spreek vervolgens de vraag hardop uit, met dit voorbeeld wordt het dan: Waarom voel ik mij niet op mijn gemak op feestjes?

4. Het antwoord komt in de vorm van gedachten opzetten, en dit zijn gedachten die je ook herkent want je hebt ze al vaak onbewust gehoord. Een voorbeeld is: Er zijn te veel mensen om je heen.

5. Vervolgens stel je de vraag: Waarom is het erg als er veel mensen om mij heen zijn?
Het antwoord in dit voorbeeld kan zijn, je bent onveilig tussen zoveel mensen.

6. Vervolgens stel je de vraag: Is dat de reden waarom ik mij niet op mijn gemak voel?
Het antwoord in dit voorbeeld zal zijn: ja je bent niet veilig en als je je ongemakkelijk voelt ga je naar huis waar je veilig bent.

7. Vervolgens zeg je het volgende: Doordat ik mij ongemakkelijk voel kan ik de verbinding met andere mensen niet ervaren. Deze mensen willen zich met mij verbonden voelen toch? Is er niet een manier om toch veilig te zijn en die minder destructief is, zodat ik wel de verbinding met mensen kan ervaren?

8. Het antwoord zal zijn dat er een andere manier is om je veilig te houden. Deze andere manier wordt soms wel maar ook vaak niet uitgesproken. Je voelt echter dat er een nieuw inzicht ontstaat.

9. Je zegt dan: Dus als ik het goed begrijp kan ik nu wel naar feestjes gaan, mijzelf daar verbonden voelen met anderen en toch veilig zijn? Het antwoord is nu ja, is het nee dan volg je het gesprek op dezelfde wijze verder.

10. Nu het is bevestigd dat dit kan doe je het volgende, stel de vraag: zijn er nog andere delen van het bewustzijn die moeite hebben met deze conclusie, dat ik wel naar feestjes kan gaan en mij daar verbonden kan voelen met anderen terwijl ik toch veilig ben?

Nu hoor je of niets meer of er popt een nieuw argument vanuit een ander deel van het bewustzijn op, deze bespreek je dan op dezelfde wijze totdat het uiteindelijk stil blijft.

Resultaat:

Is het je gelukt om de het gesprek te doorlopen? Dan kan je vanaf nu weer naar feestjes!

Ik kan mij zo voorstellen dat het best een heel proces is, is het niet (helemaal) gelukt zoals je wilde, neem gerust contact met mij op, dan help ik je de stappen te doorlopen. Door de grote variëteit aan technieken is er altijd wel een manier om je verder te helpen.

Naast de hier genoemde voorbeelden zijn er veel situaties waarmee ik je kan helpen, je leest meer voorbeelden op pagina van Mind Control. Dit is een mooie techniek maar er zijn er velen, blijf niet lopen met gedachten die je afleiden van wat je echt wilt.

Laat je niet leiden door je brein, maar leef je mooiste leven!

GreatState Coaching Den Haag

Brian Ploeg

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.